Powered by Blogger.

Winter is coming Vol I - Fasülye konservesi


Yılın malum zamanı geldiğine göre kış hazırlıklarına başlamamız gerek! Zira akgezenlerle sarılırsa etrafımız hazırlıksız yakalanmak istemeyiz. Hadi bunu da geçelim, sevgili Bıdıkovski'm kışın bi taze fasülye yemesin mi tontik parmaklarıyla?

Konserveleme işlemi sanılanın aksine öyle pek eskilere gitmiyor. 1800'lerde Napolyon’un 12 bin Frank’a askerlerin seferlerde aç kalmama yöntemleri geliştirilmesi için bir yarışma açmasıyla ortaya çıkmış. Bizim ananeler çok severler.

Hadi başlıyoruz!

Malzemeler:
  • 5kg domates,
  • 3-4 orta boy domates, ya da hiç domates,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 5 su bardağı su (her kiloya bi bardak su gibi düşünün).



Yapılışı:
  • Fasülyeleriniz ayıklayın ve dilediğiniz küçüklükte kesin. Yıkayın ve süzülmeye bırakın. 
  • Domateslerin kabuklarını soyun ve rendeleyin. Daha belirgin olsun isterseniz, küp küp doğrayın. Domates istemiyorsanız bu aşamayı atlayın. 
  • Domatesleri suyunu bırakana kadar pişirin.
  • Fasülyeleri ve tuzu ilave edin. 
  • Fasülyeler renk değiştirene kadar kavurun. Suyunu ekleyin. 5 dk kadar kaynatın. 
  • Konserve şişelerinin içine kaynar kaynar doldurun, şişelerin boyunlarına kadar.
  • Kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirip düz bir zemin üzerinde soğumaya bırakın.
  • 24 saat kadar bu şekilde bırakın.
  • Kapakları kontrol edin. Serin ve karanlık bir yerde yeme zamanına kadar saklayın.


Konservenizin olduğunu anlamının birkaç yolu var. Ters çevirdiniz ve 24 saat beklettiniz. Öncelikle sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Kapakların ortasına bastırdığınızda içe çöküyor ve bırakınca tekrar yükseliyorsa tutmamış demektir. Bozulmamışsa hemen tüketilebilir. Kapak içer doğruysa bir sorun yok. Ama bombe varsa tutmamış demektir. 

Bir sonraki volume'de görüşmek üzere!


2 comments

  1. eline sağlık :) çok faydasını göreceğiz bu hazırlıkların çoook :)

    ReplyDelete